naroči si RSS novice RSS Novice Center za socialno delo Radovljica

2012
6
MAR
Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok


Zaradi nekaterih nejasnosti, ki so očitno še vedno prisotne v javnosti glede definicije družine, kot je zapisana v Družinskem zakoniku, in glede posvojitev, v nadaljevanju navajamo nekaj ključnih informacij o zakonikupodrobnosti in celotno besedilo Družinskega zakonika pa so objavljene na spletni strani.

 

Družinski zakonik v ospredje postavlja otroka. Vsi otroci morajo imeti enake pravice, ne glede na to ali živijo v družini z očetom in mamo, samo z enim od staršev, v rejniški družini, istospolni družini,… Družina je povsod tam, kjer je otrok.

 

Definicija družine v zakoniku se glasi: »Družina je življenjska skupnost otroka z enim ali obema od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima po tem zakoniku do otroka določene obveznosti in pravice.  Zaradi koristi otrok uživa družina posebno varstvo države.«
 
Družinski zakonik tradicionalnim oblikam družine ničesar ne jemlje, prav tako tudi novim ničesar ne daje. Zgolj priznava njihov obstoj.

 

Glede posvojitev Družinski zakonik ne prinaša ničesar novega. Tudi po Družinskem zakoniku istospolna partnerja ne bosta mogla skupaj posvojiti otroka. Partner lahko posvoji le biološkega otroka svojega partnerja. Takšno ureditev pozna že zdajšnja zakonodaja. Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih dopušča enostranske posvojitve in pri tem ne loči oseb glede na njihov partnerski status, saj ne zahteva niti obstoja zakonske zveze niti zunajzakonske skupnosti niti kakršnekoli druge partnerske skupnosti, ampak lahko otroka posvoji vsakdo kot posameznik. Če se seveda izkaže, da je to v največjo otrokovo korist in da so izpolnjeni vsi drugi pogoji za posvojitev.

 

Vir: Služba za odnose z javnostmi MDDSZ

uredil : Branka
Datum objave : Torek, 6 Marec 2012 14:37

Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok Sporočilo Družinskega zakonika: Družina je povsod tam, kjer je otrok

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

Skupine novic :

Splošno (88)
Arhiv (19)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice