naroči si RSS novice RSS Novice Center za socialno delo Radovljica

2015
17
FEB
TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI


Pediatrična klinika UKC Ljubljana v sodelovanju z Družinskim centrom Mala Ulica v Ljubljani,  Svetovalnim centrom za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, s Centri za socialno delo Radovljica, Ajdovščina in Ravne na Koroškem, Zdravstvenim domom Celje, Centrom za usposabljanje in varstvo Dobrna ter Zavodom za gluhe in naglušne v Ljubljani začenja s pilotskim projektom uvajanja prvega dokazano učinkovitega programa za preprečevanje in zgodnjo obravnavo vedenjskih težav otrok »Neverjetna leta« (»Incredible Years«).

Kot je na uvodni okrogli mizi v UKC v Ljubljani dne 20. 1. 2015 povedala Prof. Judy Hutchings, profesorica klinične psihologije iz Velike Britanije, ki je usposobila prvo skupino slovenskih strokovnjakov, so bile v zadnjih dvajsetih letih opravljene številne raziskave, ki kažejo, da je z zgodaj dostopnimi programi za starše in učitelje mogoče preprečevati in tudi omejiti razdiralno vedenje otrok. Eden takih programov, ki je zato globoko vtkan v strokovno pomoč številnih držav po svetu in dokazano učinkovit v različnih družbenih in socialnih okoljih, je tudi program Neverjetna leta, ki ga zdaj pilotsko prinašamo v Slovenijo.

Po mnenju Prim. Mojce Brecelj - Kobe, dr. med., Služba za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana program treningov starševstva krepi vez med otrokom in starši, ki ima največji vpliv na življenje otroka. Starševstvo močno vpliva na otrokovo obnašanje, duševno zdravje in akademski ter poklicni razvoj, zato je pomembno, da staršem in družinam namenimo več pozornosti. Zgodnje prepoznavanje duševnih motenj in zgodnja pomoč hkrati bistveno izboljšata prognozo.

Pilotski projekt v Sloveniji je financiran s strani Norveških finančnih mehanizmov in bo staršem brezplačno dostopen. Treningi starševstva, ki trajajo od 12 do 16 tednov, bodo organizirani za skupine staršev otrok, starih od tri do osem let. V času projekta bodo programi na voljo več kot 200 staršem v devetih centrih po državi. Regionalna razvejanost pilotskega izvajanja treningov postavlja temelje za kasnejšo dograditev mreže pomoči vsem otrokom po državi.

Več informacij o samem projektu lahko dobite na  www.kclj.si/neverjetna_leta.

Na Gorenjskem bodo program izvajali na Centru za socialno delo Radovljica. Vsi zainteresirani starši lahko pokličejo na spodnjo telefonsko številko 04/537 14 12 ali pošljejo elektronsko pošto na zara.pleterski@gov.si.

Pripravila:
Zara Pleterski

 

uredil : Branka
Datum objave : Torek, 17 Februar 2015 08:07

TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI TRENINGI STARŠEVSTVA »NEVERJETNA LETA« OD MARCA TUDI V RADOVLJICI

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

Skupine novic :

Splošno (88)
Arhiv (19)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice