naroči si RSS novice RSS Novice Center za socialno delo Radovljica

2017
27
NOV
Dnevi boja proti nasilju nad zenskami


25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga je Organizacija združenih narodov razglasila leta 1981. Na ta dan se vsako leto začne 16 dni akcij proti nasilju nad ženskami, ki se zaključijo z 10. decembrom, Svetovnim dnevom človekovih pravic.

Nasilje nad ženskami je univerzalen pojav, ki se mu ni uspela izogniti nobena družba. Tudi slovenska ne. Gre za trdovratno in hudo kršitev človekovih pravic, ki ženske spremlja tako v zasebnem, delovnem kot širšem javnem okolju. Mednarodni dnevi akcij proti nasilju nad ženskami so priložnost, da namenimo dodatno pozornost psihičnemu, fizičnemu, ekonomskemu in spolnemu nasilju, zalezovanju, spolnemu nadlegovanju, spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti. Obstajajo tudi številne druge pojavne oblike, na primer obrezovanje deklic, prisilne poroke, ki so pri nas morda res manj pogoste, zato pa so jim izpostavljeni milijoni žensk drugod po svetu.

V zadnjem času je veliko medijske in javne pozornosti namenjene spolnemu nadlegovanju v delovnem okolju. Ustvarja se vtis, da je pojav nov, da se kaže zgolj v nekih skrajnih primerih. Takšen vtis je napačen.  Ženske so spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu izpostavljene, odkar so množično vstopile v sfero dela: iz zasebne se je nasilje preselilo v javno sfero. Spolno nadlegovanje tudi nima stalnega bivališča zgolj v hollywoodski industriji, prisotno je na vseh delovnih mestih, izpostavljene so mu ženske vseh starostnih skupin in na vseh stopnjah organizacijske položajne lestvice. Zaradi tovrstnega nadlegovanja so delovna okolja do žensk manj prijazna, lahko celo sovražna.

Pri spolnem nadlegovanju ne gre za nedolžno izkazovanje pozornosti, dajanje komplimentov ali ustvarjanje prijateljskega vzdušja na delovnem mestu. Spolno nadlegovanje pomeni zlorabo družbene moči enega spola nad drugim. In je nezakonito.
 

Sodoben tehnološki razvoj je prinesel tudi nove oblike nasilja in (spolnega) nadlegovanja. Zlasti mladi, t.i. »vedno priključena generacija«, ki si življenja ne zna predstavljati brez prisotnosti na družabnih omrežjih, se srečuje tudi z nadlegovanjem na svetovnem spletu. Tovrstno nasilje se zaradi hitrega razvoja tehnologij nenehno spreminja, zato ga je toliko težje zajeziti oziroma preprečevati. Najbolj izpostavljena skupina so mlade ženske in dekleta. Spletnemu nadlegovanju je v EU po raziskavi Agencije EU za temeljne pravice izpostavljena kar desetina žensk, spletnemu zalezovanju pa dva odstotka mladih žensk oziroma 1,5 milijona Evropejk, starih med 18 in 29 let.
 

Eden pomembnih mehanizmov za zmanjšanje izpostavljenosti spletnemu nasilju na eni strani in za preprečitev na drugi, je ozaveščanje mladih ne le o prednostih, ki jih v naša življenja prinaša svetovni splet, ampak tudi o pasteh. Čeprav so tem pastem izpostavljeni tudi fantje in mladi moški, so dekleta in mlade ženske izpostavljene mnogo pogostejšemu ter praviloma bolj trdovratnemu spletnemu nasilju. S tem namenom Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s partnerskimi organizacijami izvaja projekt Odklikni! Ustavi spletno nasilje nad ženskami in dekleti, s katerim želimo mlade usposobiti za varno ter odgovorno rabo svetovnega spleta in za spoštljivo komunikacijo ter s tem prispevati k večjemu spoštovanju dostojanstva in pravic žensk in moških v naši družbi.


Vir: MDDSZ


uredil : Branka
Datum objave : Ponedeljek, 27 November 2017 10:55

Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami Dnevi boja proti nasilju nad zenskami

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

Skupine novic :

Splošno (88)
Arhiv (19)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice