naroči si RSS novice RSS Novice Center za socialno delo Radovljica

2017
13
DEC
Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev


Poslanke in poslanci so danes soglasno potrdili spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki prinaša informativni izračun ter vrača otroški dodatek 7. in 8. dohodkovnemu razredu.

Poslanke in poslanci so danes obravnavali predlog novele Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Zakon predstavlja tretji steber projekta Reorganizacije Centrov za socialno delo. Zakon o uveljavnju pravic iz javnih sredstev daje pravno podlago za začetek izdajanja t.i. informativnih izračunov, s katerim bodo vsi prejemniki pravic in subvencij po tem zakonu že pred izdajo upravnega akta seznanjeni z vsemi za odločitev pomembnimi dejstvi in tudi z višino posameznih upravičenj, ki jim pripadajo po veljavni zakonodaji. Na tak informativni izračun bo stranka lahko podala ugovor, v nasprotnem primeru pa bo informativni izračun dobil naravo odločbe.

 

Nadalje zakona predvideva, da bodo morali prejemniki letnih pravic dajati vloge za letne pravice, to so otroški dodatek, subvencija vrtca, malice in kosila ter državno štipendijo, samo še do konca novembra 2018, saj se v prihodnje planira avtomatično preverjanje izpolnjevanja pogojev za nadaljnje prejemanje pravice. Z navedenim bomo razbremenili državljane z odpravo obveznosti vlaganja vlog in preprečili prekinitve v izplačevanju pravic zaradi zamude pri vložitvah novih zahtevkov. Z informacijsko večjo avtomatizacijo postopkov na centrih za socialno delo pa bomo odpravili preveliko obremenjenost centrov z administrativno upravnimi postopki, da bodo imeli več časa za izvajanje in razvijanje dejavnosti, s katerimi se preprečujejo ali odpravljajo socialne stiske posameznikov in družin.

 

Zaključek popolne avtomatizacije izdajanja informativnih izračunov za letne pravice se načrtuje jeseni 2019 z izdajo prvega masovnega paketa informativnih izračunov. V prihodnje bodo upravičenci do letnih pravic vsako jesen dobili na dom informativni izračun, dolžnosti vlaganja vlog pa bo ostala samo za prvo zaprosilo za pridobitev posamezne pravice in seveda sporočanje sprememb.

 

Z zakonom odpravljamo varčevalni ukrep pri pravici do otroškega dodatka na način, da se ponovno uveljavljata sedmi in osmi razred. Tako bodo od 1. 1. 2018 dalje pravico do otroškega dodatka uspešno uveljavljale tudi družine, v katerih je mesečni dohodek na družinskega člana znašal skoraj 1.020 evrov.

 

Z zakonom se ustrezno ureja tudi s strani Ustavnega sodišča RS ugotovljena neustavnost pri upoštevanju dohodka oseb, ki opravljajo dejavnost, dodatno pa so predvidene tudi druge manjše spremembe zakona, s katerimi zlasti z bolj jasno dikcijo in večjo avtomatizacijo zmanjšujemo bremena tako strokovnih delavcev na centrih, kot tudi strank. Kot primer bi izpostavila avtomatsko pridobivanje spremembe prebivališča in dodatno znižanje upoštevanja premoženja.

Vir: MDDSZ


uredil : Branka
Datum objave : Sreda, 13 December 2017 07:16

Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Drzavni zbor RS danes potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

Skupine novic :

Splošno (88)
Arhiv (19)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice